Inställda tåg på Västra stambanan fram till augusti

Skövde järnvägsstation. Wikifoto: Harri Blomberg.

Trafikverket har inlett bytet av kontaktledningar mellan Skövde och Väring. Det innebär att tio tåg om dagen mellan Skövde och Töreboda kommer att ställas in fram till slutet av maj. Trafikverket byter också ut kontaktledningar, stolpar och kablar på sträckan Laxå och Falköping, ett arbete som pågår fram till och med augusti 2017.

Kontaktledningssystemet på Västra stambanan mellan Laxå och Falköping är slitet. Arbetet började i januari 2017 på sträckan mellan Skövde och Väring. Under arbetet som pågår fram till 28 maj trafikeras sträckan bara på ett spår vilket medför både förseningar och inställda tåg.

För SJ-trafiken är det framför allt förseningar på helger att räkna med. Under veckodagarna har man tagit hänsyn och då anpassat tidtabellerna.

- På helgerna får man nog räkna med förseningar, säger Katarina Wolffram som är presskommunikatör på Trafikverket.

För Västtrafiks del handlar det om inställda avgångar med Västtågen mellan Skövde och Töreboda under den cirka fyra månader långa perioden.

Det handlar om sex tåg från Skövde till Töreboda och fyra tåg från Töreboda till Skövde under veckodagarna.

- Under helgerna rör det sig om två tåg, säger Jarl Samuelsson, ansvarig för Västtrafiks tågtrafik.

Alla de tågen kommer att ersättas med bussar. Sedan kommer arbetet att flytta vidare till sträckan mellan Stenstorp och Falköping. En sträcka där man tidigare har arbetat med ledningarna i södergående riktning och nu är det alltså dags för de norrgående spåren.

Arbetet kommer pågå mellan början av juni och fram till slutet av augusti. Pendlarna mellan Falköping och Skövde får alltså inrikta sig på att resa med ersättningsbussar igen.