Första sömlösa järnvägsförbindelsen öppnas mellan sydöstra Europa och Skandinavien.

Samskip och österrikiska Rail Cargo Group startar en kombiförbindelse mellan Sverige och Rumänien. På detta sätt skapas också en snabbare länk till sydöstra Europa och Turkiet.

Samskip har börjat samarbeta med österrikiska statens tågbolag Rail Cargo Group. Tillsammans öppnar de ett transportnät från den rumänska knutpunkten Curtici via Samskips trafiknav Duisburg i Tyskland och upp till Sverige. Transporttiden uppges bli mellan fyra och fem dagar.

Samskip är ett globalt logistikföretag, med huvudkontor i Rotterdam. Företaget erbjuder transporter och relaterade tjänster till lands, till sjöss, järnväg och luft med fokus på kostnadseffektiv och miljövänlig transport.

Tills nu har det inte existerat många andra alternativ än besvärliga vägtransporter, med risk för långa köer, förseningar och oförutsebara leveranstider säger Frank Gielen, Samskips utvecklingschef för järnväg, enligt ett pressmeddelande. Enligt företagen blir det den första sömlösa järnvägsförbindelsen mellan länderna i sydöstra Europa och Skandinavien.

Curtici anses vara en betydelsefull järnvägsknutpunkt i västra Rumänien med förbindelser till bland annat Bukarest. Järnvägsnäten i sydöstra Europa har upprustats med hjälp av EU-bidrag.

Det har bland annat bidragit till uppkomsten av godstågsförbindelser med såväl Svartahavshamnen Constanta som med Bulgarien på andra sidan gränsfloden Donau, inklusive med Turkiet.