Fler Cityjets för Wien

Siemens pendeltåg Desiro ML "Cityjet". Foto: Siemens

Österrikes transportminister Jörg Leichtfried meddelade nyligen att nationella järnvägsbolaget ÖBB har beställt ytterligare 64 Desiro ML- 3-vagns-tågsätt från Siemens. 

Tågen, som levereras mellan februari 2018 och i slutet av 2019, kommer främst att utföra pendeltågstjänster i östra Österrike. Kontraktet, som är värt 400 miljoner euro, gör det möjligt för ÖBB att dra tillbaka alla kvarvarande äldre tågsätt av typ 4020 senast år 2020. De nya tågen kommer att komplettera de som redan är i drift i Wiens S-Bahn på linjerna S1, S2, S7, S40, S50 och S80. Därmed kommer ÖBBs totala flotta av Cityjets bestå av 156 tågsätt.

Varje enhet har utrustats med modern luftkonditionering och 244 platser. Tågen, som har eluttag och läslampor erbjuder, enligt tillverkaren, en hög nivå av komfort för pendlarna.

Desiro ML – Cityjettågen uppnår en topphastighet på 160 kilometer i timmen. Praktiska lågt byggda ingångar garanterar hinderfritt tillträde (utan ramper) även för rullstolsburna och familjer med barnvagnar. Golvhöjden är 600 mm. S-Bahnfordon har sex dörrar på varje sida, de regionala tågen har fyra.