NSB kommer att driva Flåmsbana 2027

Flåmsbana. Foto: Paal Audestad, Fjord Tours

En av världens vakraste järnvägssträckningar, norska Flåmsbanan, kommer att trafikeras av NSB under 2027. Det innebär att upphandlingen undantas från konkurrens och tilldelas NSB.

Flåmsbana har under flera år utsetts till en av världens vackraste tågsträckor. Nu utvecklar vi Flåmsbana i samarbete med Aurland Resource Development, säger Marianne B. Einarsen, Chief Turism i NSB.

Sedan 1998 Aurland Resource Development, ARU och NSB haft ett samarbete för att marknadsföra Flåmsbana som en turistattraktion. Sedan 2013 har ARU och NSB varit 50-50 partners i företaget som syftar till att utveckla Flåmsbanan till en av världens mest attraktiva järnvägslinjer. Stor är därför glädjen i både Aurland Resource Development och NSB när ministeriet har utfärdat följande meddelande:Flåmsbana undantas från konkurrens i den här upphandlingsomgången och tilldelas NSB så att de kan upprätthålla det avtal med Flam AS som löper ut 2027.– Det betyder att vi kan fortsätta att utveckla denna juvel i norska turismen att bli en ännu bättre reseupplevelse för besökarna. Vi kommer att marknadsföra Flåmsbanan på både semester- och fritidsmarknaden i Norge och till turister på den internationella marknaden, säger Einarsen NSB.– Just nu har vi tillsammans med Fjord en lanserat en ny turistupplevelse: "Vision för fjordarna", ett miljövänligt och innovativt reseäventyr som ingår i den populära rundresan «Norge i ett nötskal", säger Solrun Hjelleflat, vd för ARU och dotterbolag Flam AS.

– Nyheten att Flåmsbana undantas från konkurrens innebär att vi kan koncentrera oss på utveckling och försäljning av Norge som semestermål. Detta ger en förutsägbar ram för vårt arbete framåt, betonar Hjelleflat.