Renfe köper 15 höghastighetståg av Talgo

Foto: Talgo

Spanska Renfe har tilldelat Talgo ett kontrakt för leverans av 15 höghastighetståg, Avril, med en maximal kommersiell hastighet av 330 kilometer i timmen. I uppdraget ingår även att underhålla denna flotta i 30 år. Totala kontraktsvärdet uppgår till 787 miljoner euro. Kontraktet innehåller en option att köpa ett andra omgång bestående av 15 ytterligare enheter och att förlänga underhållsperioden för ytterligare 10 år.

Talgo ska leverera det första blocket inom 36 månader. Var och ett av Avril-tågen kommer att ha en en total passagerarkapacitet på 521 platser. Således genom att använda multipelkörning och två enheter kopplade kunde Renfe transportera upp till 600 passagerare i en enda tjänst, med total komfort.

Renfe kommer att kunna etablera en flotta redo att förbättra sitt erbjudande längs Medelhavskusten och korsa Pyrenéerna att tjäna destinationer i Frankrike. För detta ändamål kommer Avril enheter tillverkas av Talgo har tre olika elektrifieringssystem, 1.5kV och 3 kV DC, plus 25 kV 50 Hz växelström och flera signalsystem, ERTMS och ASFA för användning i Spanien och TVM och KVB som skall användas i Frankrike.