Tunnelbanan Stockholmarnas livlina i snökaoset

Stockholms tunnelbana. Foto: Ryno Quantz

Efter ett dygn av snökaos ondgör sig frustrerade Stockholmsbilister över att snöröjningen inte fungerar. I tunnelbanan har däremot trafiken rullat vidare trots snömängderna.

Strukton Rail är underhållsentreprenören som ansvarar för tunnelbanesystemet. Under ett dygn har man bemannat sig till tänderna för att klara det extrema vädret. Och det lyckades. Med mindre förseningar har tunnelbanan varit i trafik även på natten, för att ersätta inställda nattbussar.

‒ Under natten har MRT sett till att tågen rullat med entimmes-trafik. Däremellan har Strukton varit ute och röjt snö i växlar och spår. Vädret har krävt en extraordinär planering och vi har varit i tät kontakt med trafikledningen hela tiden. Men vi är nöjda med resultatet och väldigt glada över att kunna hjälpa Stockholmarna till jobb och skolor trots snörekordet. Våra anställda har kämpat hårt, säger Strukton Rails underhållsstrateg Sören Stark.

Nu har lugnet lagt sig igen och snöförberedelserna i tunnelbanan är tillbaka på normal nivå. Men blir det fler extrema snödygn så har Strukton resurser att kalla in.

‒ Vi har dessutom förberett hela tunnelbanesystemet för vintern, bland annat genom att montera värmeaggregat i spårväxlar och vid strömskenan, som är viktig för tågens framdrift. Jag skulle säga att vi är mycket väl rustade inför kommande vintermånader, avslutar Sören.