Kollektivtrafiken under lupp i Oslo

Tommy Vestlie föreläser på Kollektivkonferansen 2016 i Oslo. Foto: IUS Innovation

Tidigare i veckan gick "Kollektivkonferansen 2016" av stapeln i Oslo. Konferensen samlade drygt 230 representanter från norsk kollektivtrafik. Tema för konferensen var "Fra passasjer til mobilist" och ett starkt fokus låg på att framtidens mobilitet kräver samarbete över olika ämnesområden.

- Om framtidens kollektivtrafik ska bli ett självklart alternativ till den privatägda bilen behöver kollektivtrafiken befästa sin position och vara drivande i utvecklingen. Ett självklart steg i utvecklingen är kombinerad mobilitet, sa Tommy Vestlie, Senior Advisor Sustainable travel på IUS innovation, när han föreläste på Kollektivkonferansen. Tommy berättade också om vad som är på gång inom området MaaS, både i branschen och utanför. MaaS står för "Mobility as service" och innebär att flera transportsätt kombineras till en tjänst där resenären erbjuds en helhetslösning som föreslår det transportslag som är rätt för stunden utifrån behov och hållbarhet. Allt för att vi på ett flexibelt sätt skall nyttja delade resurser, oberoende av om det är buss, cykel eller bil.

Caroline Cerfontaine är expert inom området kombinerad mobilitet på internationella intresseorganisationen för kollektivtrafik, UITP. Hon menar också att kombinerad mobilitet är det enda alternativet till den privatägda bilen: ”Combined mobility, meaning offering integrated mobility services with public transport as a backbone complemented by other modes such as car-sharing, bike-sharing, taxis, cycling and on-demand services is the only mobility solution able to compete with the private car in terms of flexibility, convenience and cost-structure”.IUS innovation arbetar med flera av Nordens största kollektivtrafikbolag som rådgivare i branschen kring hållbart resande och MaaS.