SJ förbättrar tågtrafiken Stockholm-Dalarna

Borlänge stationshus. Foto: Wikipedia/Skvattram

SJ: s biljetter för vintersäsongens resor till och från Dalarna med dagtåg går nu att boka. Perioden omfattar 11 december 2016–19 mars 2017. Nya lägsta priser, inkluderad platsbokning i biljettkostnaden och en ny morgonavgång Ludvika-Stockholm ä rnyheterna. Det skriver SJ i ett pressmeddelande.

Förändringen innebär att långa resor på tågsträcka Stockholm-Borlänge-Falun/Mora kommer att bli upp till 100 kr billigare och att student- och ungdomsrabatterna ökar till 15 procent. På vissa enstaka sträckor har priset höjts, men då har istället platsbiljetten inkluderats i priset. För Dalarna kommer de nya lägsta priserna att vara från 55 kronor till 95 kronor beroende på sträcka.

– Vårt mål med förändringen är att öka resandet i regionen. Att ha en garanterad sittplats är något som många resenärer har efterfrågat. Därför har vi nu inkluderat sittplats i priset på alla SJs tåg i Dalarna, säger Petter Essén affärschef.

I samarbete med Tåg i Bergslagen erbjuder SJ också resor till olika orter i Dalarna, bland annat linjerna Uppsala-Borlänge/Mora, Västerås-Ludvika och Ludvika-Borlänge-Falun. Även på dessa sträckor kommer de nya lägsta priserna att vara från 55 kronor till 95 kronor.

Tack vare samarbetet med Tåg i Bergslagen planerar även SJ en ny direktavgång med dubbeldäckaren X40 mellan Ludvika C-Stockholm C fr.o.m. 11 december 2016. Avgångstiden i Ludvika C är 06:07 med ankomsttid i Stockholm C 09:05 måndag-fredag. Detta är en stor nyhet för arbetspendlare. Tåget kommer att erbjuda kostnadsfri WIFI ombord och utrymme för 243 resenärer. Tåget åker tillbaka till från Stockholm C kl.20:25 med ankomsttid i Ludvika C 23:08. SJ och Tåg i Bergslagen kommer även i fortsättningen att trafikera Ludvika-Stockholm på helger.

En annan välkommen nyhet är en ny rabattmodell för studenter och ungdomar. Tidigare har det varit olika rabatter för olika sträckor i landet. Nu slopas de tidigare varianterna och ersätts med en ny enhetlig student och ungdomsrabatt. Den nya rabatten blir 15 procent från och med den 11 december.

Pensionärsrabatten som lanserades under våren påverkas inte av de kommande förändringarna. Den ger alla pensionärer 10 procents rabatt på tågresor med både SJs dag- och nattåg.