Alstom presenterade Coradia iLint

Coradia iLint. Foto: Alstom

Alstom har nu presenterat sitt utsläppsfria tåg vid InnoTrans - järnvägsindustrin största mässa som äger rum i Berlin den 20 till 23 september 2016.

Trots åtskilliga elektrifieringsprojekt i flera länder, kommer en betydande del av Europas järnvägsnät att förbli icke-elektrifierade på lång sikt. I många länder är ett stort antal dieseltåg fortfarande i omlopp, till exempel mer än 4 000 tåg i Tyskland.

Coradia iLint är ett nytt CO2-fritt regionaltåg, ett alternativ till dieseldrift. Det går istället på vätgasdrivna bränsleceller vilket gör att de enda utsläppen är ånga och kondenserat vatten och det blir dessutom en låg ljudnivå. Alstom är bland de första järnvägstillverkarna i världen som har utvecklat ett persontåg baserat på denna teknik. För att implementeringen av Coradia iLint ska vara så enkel som möjligt för operatörerna så erbjuder Alstom, med hjälp från samarbetspartners, ett komplett paket bestående av tåg och underhåll samt hela väteinfrastrukturen.

En avsiktsförklaring undertecknades 2014 av de tyska förbundsländerna Niedersachen, Nordrhein-Westfalen, Baden-Württemberg samt kollektivtrafikmyndigheten i Hessen för att använda en ny generation utsläppsfria tåg utrustade med bränsleceller.

- Alstom är stolta över att lansera en banbrytande innovation inom miljövänlig transport som kommer att knyta ihop vårt erbjudande av Coradia regionaltåg. Det visar vårt nära samarbete med våra kunder och vår förmåga att utveckla ett tåg på bara två år, förklarade Henri Poupart-Lafarge, Alstoms ordförande och vd.

Alstoms Coradia-sortiment av modulära regionaltåg har en gedigen meritlista som sträcker sig över drygt 16 år. Över 2 400 tåg har sålts runt om i världen och visar på en hög tillgänglighet. Coradia iLint är baserad på det beprövade dieseltåget Coradia Lint 54. Tåget kommer att tillverkas i Salzgitter i Tyskland.

Alstoms monter på InnoTrans: Hall 3.2 Monter 308.