Vilket stationsförslag vinner i Jönköping?

Bildutdrag ur de fyra tävlingsbidragen. Kollage: Jönköpings kommun.

Sedan i våras tävlar fyra team om att föreslå den bästa utformningen av ett framtida stationsområde söder om Munksjön i Jönköping. Vid en ceremoni den 16 september koras vinnaren.

Statens förhandlare har varit tydliga: Jönköping föreslås bli knutpunkt, Sveriges viktigaste nav, i det nya järnvägssystem som riksdagen väntas ta ställning till senare i höst. Men hur utformas egentligen ett framtida stationsområde söder om Munksjön bäst? Utifrån flera kriterier, b.la. innehåll, utseende, trafikflöden och integration med omgivande stadsdelar, har de fyra tävlingsteamen arbetat fram sina bidrag.

I juni lämnades tävlingsbidragen in och sedan i augusti har allmänheten kunnat ta del av dem i samband med visningar och på Södra Munksjön Utvecklings AB:s webbplats.

Nu är det äntligen dags att kora vinnaren. En jury bestående av tio personer, däribland flera kommunalråd, stadsdirektör, stadsbyggnadsdirektör, regiondirektör och representanter för Sveriges Arkitekter, har enats om ett vinnande bidrag som presenteras vid en ceremoni på Konserthuset Spira, fredag 16 september, kl. 9.30.