Tallinn bygger ut spårvägen till flygplatsen

Tallinns spårvägsnät trafikeras av nyinköpta spansktillverkade CAF Urbos av typ AXL. Det finns en option att köpa ytterligare 15 Urbos av samma typ. Foto: Tallinna Linnatranspordi AS

Om allt går efter planerna kan man nästa år ta spårvagnen till Tallinns flygplats. Bygget av en ny spårvagnsförbindelse till Tallinns flygplats inleddes den 10 augusti. Denna dubbelspåriga förlängning går söderut från hållplatsen Ülemiste Jaam på linje 4, som öppnades i oktober 2015.

Senare löper sträckan genom en järnvägstunnel vid stationerna Ülemiste och Suur-Sõjamäe innan den fortsätter längs Keevise till flygplatsterminalen. Förutom en station vid terminalen, byggs en vändslinga och en transformatorstation för kraftförsörjning.

Ett konsortium av Merko Ehitus och Ingenjörsbyrå KMG valdes i slutet av 2015 för att bygga en förlängning. Kostnaden för projektet beräknas till 11,5 miljoner euro (exklusive moms) som till 85 procent finansieras av EU. Sträckan ska vara färdig slutet av 2017.Dessutom planeras ytterligare en spårvägsförlängning från stadens ytterområde till hamnterminal A eller D, men varken kostnaden eller tidsramen har än så länge meddelats offentligt.

Tallinns kommunala spårvägsbolag bedriver trafiken bland annat med 15 nyligen nyinköpta spansktillverkade CAF Urbos av typ AXL. Det finns en option att köpa ytterligare 15 Urbos.Tallinns flygplats är den största flygplatsen i Estland. Estonian Air, SAS, Lufthansa och Finnair tillhör de vanligaste använda bolagen, men även ELK Airways, Air Baltic, Air Lithuania, Aeroflot och LOT Polish Airlines har flygningar till Tallinn.