Miljardtapp för Bombardier

Alain Bellemare. Foto: Bombardier

Flyg- och järnvägsjätten redovisar en nettoförlust på 500 miljoner amerikanska dollar under andra kvartalet i år. Bombardier tillskriver förlusterna bland annat de prisrabatter de beviljat vid försäljningen av den nya C-serien, en ny flygplansmodell.  Flera beställningar på C-serien har dessutom fryst inne. Trots de dystra siffrorna kallade Bombardiers vd och koncernschef Alain Bellemare om andra kvartalet som ett ”milstolpskvartal” eftersom C-serien för första gången börjat generera intäkter.

Järnvägsdivisionen gick under andra kvartalet bättre och genererade beställningar på 2,1 miljarder dollar, medan främsta konkurrenten, franska Alstom ”bara” fick order på knappt 1 miljard dollar under samma period.

– Vår transportdivision går bra. Vi genomför nu en omstruktureringsplan för att bli ännu mer konkurrenskraftiga. Det är flera projekt överallt i världen, så vi håller fortfarande på att svara på flera anbud, säger Alain Bellemare till La Presse Affaires.

Tredje kvartalet lär gå ännu bättre än det andra då företaget just tagit emot en jätteorder på järnvägsvagnar i Storbritannien, som Järnvägsnyheter.se har skrivit om.