Allt fler tar tåget till Helsingfors-Vanda flygplats

Ringbanan vid Helsingfors flygplats. Foto: Christer Wiik

Ringbanan fyller i juli 2016 ett år och antalet passagerare ökar ständigt. Allt fler tar tåget till Helsingfors-Vanda flygplats, även från de omgivande landskapen. Det skriver den finska tågoperatören VR i ett pressmeddelande.

Man har kunnat ta tåget till Helsingfors-Vanda flygplats sedan juli ifjol. Ringbanan används mest av huvudstadsregionens invånare, men även resenärer från andra håll i Finland som ska iväg med flyg tar sig till flygplatsen med tåg.

Den nya tågförbindelsen till flygplatsen har intresserat fjärrtågspassagerarna från början, men sedan december har antalet passagerare ökat kraftig i och med att Trafikverket färdigställde den direkta förbindelsen från tågstationen till flygplatsens terminal. I april 2016 gjordes sammanlagt 22 000 resor från och till flygplatsen med VR:s fjärrtågsbiljett, då antalet resor i början av året var ca 15 000 i månaden.

Man kan överallt i Finland välja flygplatsen som ändstation när man köper biljett. Då förlöper resan från avgångsstationen till flygplatsen behändigt med endast en tågbiljett och utan extra kostnader.

– Vi tror att denna sommar kommer flera resenärer från utanför huvudstadsregionen att välja tåg som transportmedel till flygplatsen. När ingen behöver köra och man inte behöver oroa sig för parkeringsplatser eller -avgifter, kan den stressfria semestern inledas redan i hemstaden, konstaterar VR:s marknadsförings- och webbförsäljningsdirektör Minna Miettinen.

Resenärer som kommer från utanför huvudstadsregionen behöver inte åka till flygplatsen via Helsingfors centrum. Resenärer som reser inom fjärrtrafiken från norr och öst byter tåg i Dickursby, varifrån resan till flygplatsen tar endast 8 minuter. Resenärer från Åbohållet byter tåg i Böle och därifrån tar resan till flygplatsen 22 minuter.

Tågen på Ringbanan avgår dagtid från Helsingfors centralstation med 10 minuters mellanrum. Tågen stannar på alla stationer längs rutten. Tågresan från Helsingfors centrum till flygplatsen tar ca en halv timme.