Helsingfors har öppnat en nygammal spårvagnslinje

Den nya spårvagnslinjen går från Skatuddens terminal till Järnvägsstation via Alexandersgatan och återvänder till Skatudden via Mikaelsgatan. Foto: Helsinki City Transport, HKL

Den 20 juni startade spårvagnslinjen 5 sin trafik. Den nya linjens främsta målgrupp är turisterna. Nu är det slut med kånkandet av resväskor i riktning mot Helsingfors centrum.  Den nya spårvagnslinjen befordrar idag turister på väg till och från färjorna som avgår från Skatudden.

 - Målsättningen med femman är att förbättra förbindelserna för turister i Helsingfors, säger Tero Anttila, direktör för avdelningen Kollektivtrafikplanering.Den nya linjen är, enligt Anttila, också ett ytterligare steg i HRT:s plan över linjenätet. Utarbetandet av planen startades 2013 och planen sträcker sig till år 2026, när spårförbindelserna till och från Busholmen, Ärtholmen och Böle är färdiga. Målsättningen med förnyelserna är att stärka spårvagnsnätet i Helsingfors centrum.

Linje 4T lades ner när linje 5 startade trafikeringen. Detta betyder att det inte längre finns en förbindelse från spårvagnshållplatsen Glaspalatset till Skatuddens terminal. Linje 4 kör som tidigare till Skatudden och gångavståndet mellan hållplatsen ”Gördelgatan” på Marinkasernsgatan och terminalen är några hundra meter.

Den nya spårvagnslinjen går från Skatuddens terminal till Järnvägsstation via Alexandersgatan och återvänder till Skatudden via Mikaelsgatan. Spårvagnen är i trafik mellan kl. 9.30 och 21, alla veckodagar. Därmed fick Helsingfors en nygammal spårvagnsrutt.