Löpartävling i Citybanan 2017

Citybanans sträckning genom Stockholm. Karta: Trafikverket

I april 2017 arrangeras ett motionslopp i den nya tunneln Citybanan. Loppet sträcker sig över 8 km och har plats för ca 40 000 löpare. Starten går vid Karolinska och mål sker på Medborgarplatsen på Södermalm.

– Vi är väldigt glada att få Trafikverkets förtroende att arrangera det här loppet i Citybanan. Vi ser fram emot att erbjuda en oförglömlig upplevelse för alla som önskar springa i denna häftiga tunnel, säger Tomas Hoszek, Generalsekreterare för Lidingöloppet.

Lidingöloppet har av Trafikverket fått möjlighet att använda Citybanan som arena för loppet Stockholm Tunnel Run – Citybanan. Loppet kommer att hållas i den asfalterade servicetunneln som går parallellt med pendeltågstunneln, rakt under centrala Stockholm, och bjuder löparen på både branta stigningar och långa utförsbackar.  Stockholm Tunnel Run – Citybanan kommer vara runt 8 km långt och har plats för minst 40 000 löpare. Loppet är planerat till den 1 april 2017 och de som är intresserade av att springa kan redan nu förboka intresse inför höstens öppnande av startplatsförsäljning på www.tunnelrun.se Deltagarna får en fin tur ovan jord innan loppet går vidare ner i den 6 km långa tunneln under centrala Stockholm. Målet kommer att ligga i hjärtat av ett Södermalm med feststämning.

– Det är jätteroligt att människor får chans att springa i den tunnel som vi har byggt och är så stolta över. Det här blir första och enda gången som ett lopp hålls här. När Citybanan öppnar sommaren 2017 kommer pendeltågsresenärerna inte ens att se servicetunneln från tågfönstret, säger Kjell-Åke Averstad, projektchef för Trafikverkets projekt Citybanan.Citybanan är en 6 kilometer lång pendeltågstunnel under centrala Stockholm. Den får två nya stationer: Stockholm City och Stockholm Odenplan, som gör det smidigare att byta mellan pendeltåg, tunnelbana och buss samtidigt som kapaciteten för alla tåg fördubblas. När Citybanan öppnar 2017 blir den en del av SL:s pendeltågsnät.