Öresundstågen upprustas

Foto: Hallandstrafiken

År 2000 rullade de första Öresundstågen ut på spåren och sedan dess har de spelat en viktig roll i södra Sverige och på Själland. Tågsystemet knyter på ett effektivt sätt ihop södra Sverige och Själland och fyller en viktig funktion i många kunders vardag. Men efter dessa 16 år är tågen slitna och behöver en rejäl uppfräschning.

– Tågen är slitna både på utsidan och interiört, så det känns verkligen roligt att vi nu ska ge dem ett välbehövligt lyft, både funktionsmässigt och designmässigt, säger Gustav Sande, fordonsansvarig på Öresundståg, i ett pressmeddelande.

Öresundstågen kommer att målas om och få en uppfräschning utvändigt, men de största förändringarna kommer ske invändigt. Alla golv i tågen kommer att bytas ut. Toaletterna kommer få ett rejält lyft och tyg och stoppning på alla stolar kommer att bytas. 

– Det känns bra att Öresundstågen nu kommer genomgå en upprustning. Att miljön i tågen är fräsch och att man kan resa på ett bekvämt sätt påverkar helhetsbilden och attraktiviteten av att resa kollektivt. Förhoppningen efter upprustningen är att upplevelsen av resan blir mer positiv, säger Andreas Almquist, vd på Hallandstrafiken i pressmeddelandet.

Fordonsägarna har tilldelat Swedtrac RailServices uppdraget att utföra upprustningen av 64 Öresundståg med option på ytterligare 47 tåg. Upprustningen kommer att utföras i deras verkstad i Tillberga utanför Västerås.