”Ostlänken ska börja byggas 2017”

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) deltog på seminariet. Foto: Regeringen

Under onsdagen genomförde Socialdemokraterna Östergötland ett seminarium om Ostlänken i riksdagens andrakammarsal. Seminariet genomfördes i samarbete med våra kollegor i Sörmland samt Östsvenska Handelskammaren som tog med sig många företagare till seminariet.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) deltog på seminariet och var tydlig i sitt budskap. Ostlänken ska börja byggas 2017. Den kommer medföra många fördelar; dels lättar den på trycket i Stockholmsregionen, dels ger den större möjligheter till arbetspendling och dels är den en mycket bra investering både för personer och gods.

- Vi är mycket nöjda med beskedet att tidsplanen för Ostlänken ligger fast. Ministern är välkommen att besöka Östergötland under 2017 för att ta första spadtaget, säger Johan Andersson (S), riksdagsledamot.

Peter Whass, vd för Lundbergs som satt med i panelen på seminariet, underströk att byggandet av Ostlänken är en del i den regionförstoring som nu diskuteras flitigt och att en väl fungerande infrastruktur krymper avstånden och därmed utökar arbetsmarknadsregionen. Även Hans Holmström, VD för Siemens lyfte att en större arbetsmarknadsregion kommer att leda till många fördelar för företagen.

Ostlänken är också första delen i ett nät av höghastighetsbanor, konstaterade Anna Johansson. Det är regeringens ambition att förverkliga dessa. Ändpunktstrafiken mellan våra tre storstadsregioner är ett viktigt skäl för att bygga Ostlänken, fortsätter hon och avslutar med att vi snart kommer att mötas igen men då i form av att ta första spadtaget för bygget.