Spårvägen har utvecklat Teneriffa

En 16 kilometer lång spårvagnsträck sträcka mellan spanska städerna Santa Cruz och La Laguna i Teneriffa har blivit en passagerarsuccé. Foto: Markku Björkman

Spårvägen som löper längs en 16 kilometer lång sträcka mellan spanska städerna Santa Cruz och La Laguna i Teneriffa har drygt 14 miljoner passagerare per år och i genomsnitt 1.2 miljoner passagerare per månad. Idag är de flesta beslutsfattare och invånare överens om att spårvägen har ökat Santa Cruz storstadskaraktär och gett Teneriffas historiska huvudstad La Laguna avsevärt fler utländska besökare än tidigare.

Sedan den ekonomiska krisen i Spanien har antalet passagerare ökat kraftigt. Det berättade den tidigare ministern för ekonomi, konkurrenskraft och turism på Teneriffa, Carlos Alonso, i samband med en presskonferens. Spårvägen som öppnades 2007 var mycket omstridd på grund av projektets höga kostnader.

Idag är de flesta beslutsfattare och invånare överens om att spårvägen har ökat Santa Cruz storstadskaraktär och gett Teneriffas historiska huvudstad La Laguna avsevärt fler utländska besökare än tidigare.

Enligt en undersökning av spanska tidningen Metropolitano som tillfrågade ett urval av 1348 personer som reser dagligen med spårvagnen, visar också att 72 procent av användarna har minskat avsevärt sin bilanvändning för spårvagnen och att 93 procent av resenärerna anser idag att sträckan mellan Santa Cruz och La Laguna är ”mycket viktig”. Detta framförallt för de närliggande butikerna, yrkesarbetande kvinnor, pensionärerna och andra icke bilburna, som reser till och från sina arbeten. Däremot måste servicen till funktionshindrade förbättras, erkände ministern.Cirka 50 procent av de förbättringar som föreslogs av de utfrågade hade att göra med bättre information vid hållplatserna och användning av biljettautomater. Källa: Metropolitano