Alstom börjar leverera nya pendeltåg till SL

Foto: Wikipeida

Nu har Stockholms Läns Landsting SLL, SL och Alstom tillsammans invigt de nya pendeltågen Coradia Nordic X60B. De första två tågen levererades till SLL från Alstoms fabrik i Salzgitter i Tyskland enligt tidplan i slutet av januari 2016. Alstom kommer nu att leverera två tåg per månad fram till november 2017. Totalt har Alstom då levererat 129 tågset till SL. Alstom har tidigare levererat 83 stycken tåg av tidigare generationer av Coradia Nordic som idag används i SLs pendeltågstrafik.

De nya pendeltågen är en utveckling av Coradia Nordic-tågen och de är förbättrade på över 150 punkter, de flesta tekniska. Bland annat är de utrustade med det europagemensamma signalsystemet för järnväg, ERTMS och möter alla de senaste kraven för smidig tågtrafik över landsgränserna i Europa. Tågen har också utvecklats tekniskt för att bland annat underlätta fordonsunderhållet.

– Våra pendeltåg är redan ett känt inslag i stockholmarnas vardag. Alstom är glada att kunna erbjuda den senaste tekniken och därmed ytterligare bidra till en hållbar kollektivtrafik i Stockholms stad, säger Per Öster, VD för Alstom Norden i ett pressmeddelande.