SD säger nej till höghastighets-banor

Höghastighetsbanans stråk genom Sverige. Karta: Trafikverket

Sverigedemokraterna har varit avvaktande i frågan om en höghastighetsjärnväg, HSR. Men nu verkar ett besked kommit i frågan och det är inte positivt. Detta efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets gruppledare i Trafikutskottet, Per Klarberg, skrivit en debattartikel i Dagens Industri, där de lyfter fram argument för att säga nej till höghastighetsprojektet.

SD-politikerna lyfter i sin debattartikel fram kostnadsaspekten som projektets stora stötesten:Från att ha handlat om drygt 100 miljarder kronor är prislappen i dag uppemot astronomiska 320 miljarder, och vem vet vad slutnotan skulle hamna på?” skriver de i DI.

Skribenterna lyfter även fram konkurrenssituationen gentemot flyget.”Att kunna resa med tåg mellan våra storstäder på två respektive två och en halv timme låter fantastiskt som idé, men flyget erbjuder redan än kortare restider samt priser som HSR troligen aldrig kommer att kunna matcha”

Även järnvägens miljöfördelar ifrågasätts:  ”Om tåget trots allt skulle bli konkurrenskraftigt behöver detta inte innebära några miljöfördelar. Bara själva bygget är enormt resurskrävande och kommer att innebära allvarliga ingrepp i natur och kulturmiljö” skriver Åkesson och Klarberg i Dagens Industri.