”Fakturera staten för id-kontrollerna”

- Region Skåne bör ersättas både för de direkta kostnaderna för id-kontrollerna och för de negativa effekter kontrollerna har på Skånes arbetsmarknad och tillväxt, säger Gilbert Tribo (L). Foto: Liberalerna

Liberalerna har ämnat in ett initiativ till Regionstyrelsen om att Region Skåne ska fakturera staten för Region Skånes samtliga kostnader i samband med gräns- och id-kontrollerna. Det är då upp till staten att bestrida fakturan om de inte vill ersätta Skåne för kostnaderna.- Beslut tagna på nationell nivå som får så omfattande kostnader för en viss region bör självklart finansieras nationellt, säger Gilbert Tribo (L) gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Gräns- och id-kontrollerna kommer innebära stora kostnader för Region Skåne. Först och främst innebär själva id-kontrollerna stora kostnader för Skånetrafiken. Skånetrafiken kan också vänta sig kraftigt minskade biljettintäkter på grund deras försämrade produkt. Steget till arbetet eller studierna på andra sidan sundet blir helt plötsligt så mycket svårare att ta. Kontrollerna riskerar att bromsa den ekonomiska utvecklingen i Öresundsregionen som är beroende av förutsägbarhet och tydliga spelregler för näringslivet.