VR informerar om nya biljett-försäljnings-rutiner

Helsingfors C. Foto: Christer Wiik

Den finska tågoperatören VR vill försäkra sig om att kunderna får tågbiljetterna så smidigt som möjligt i framtiden då antalet servicestationer minskar. Studerande och pensionärer behöver inte längre skaffa ett särskilt kort som berättigar till rabatten.

Biljetterna och tjänsterna kan skaffas via digitala kanaler vilket gör köpet enklare. Utvecklingen i Europa går i samma riktning. Idag köps cirka 85 procent av biljetterna via andra kanaler än på stationernas biljettförsäljning.

Under år 2016 kommer det att ske ändringar i försäljningen av en del inrikes tågbiljetter som enbart säljs på stationerna samt i försäljningen av internationella tågbiljetter och kort. Till exempel blir det enklare för studenter och pensionärer att köpa biljetter eftersom de inte behöver skaffa ett separat kort som berättigar till rabatten.

I januari sker ändringar i tågbiljettförsäljningen på 13 stationer. Biljettförsäljningen på stationerna i Tavastehus, Joensuu, Karis, Karleby, Kouvola, Kuopio, Villmanstrand, S:t Michel, Böle, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki och Vasa stängs senast den 10 januari. Dessutom stängs biljettförsäljningen i Kemijärvi under år 2016.

I fortsättningen säljer VR biljetter på sin egen biljettförsäljning i Helsingfors, Hyvinge, Jyväskylä, Träskända, Lahtis, Tammerfors, Dickursby, Åbo och Uleåborg. Även R-kioskerna ger personlig service i biljettärenden. VR:s vanligaste tågbiljetter kan köpas på över 600 R-kiosker runt om i Finland  Biljetter kan även köpas på stationernas automater, på resebyråer och elektroniskt på webbshoppen www.vr.fi. Källa: VR