Indian Railways testar ny metod för att minska elefantrelaterade olyckor

International Elephant Foundation är en organisation som aktivt arbetar globalt för minskning av elefantrelaterare olyckor i trafiken. Foto: The International Elephant Foundation-IEF.

En ny metod har uppfunnits i Indien för att köra bort elefanter från järnvägsspåren. Det statliga järnvägsbolaget Indian Railways har installerat högtalare som spelar upp surrandet av bin kring spåren, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nästan 70 elefanter har blivit påkörda av tåg och dött sedan 2013. Påkörningarna inträffar oftast i den nordöstra delstaten Assam samt i norra Västbengalen.

“Plan Bee”, som projektet kallas, består av närmare 50 högtalare utplacerade i ett drygt dussintal så kallade elefantkorridorer - områden som sammankopplar elefanters habitat tvärs över mänsklig bebyggelse - i skogarna i Assam. Där bor cirka 6 000 elefanter.

Surrandet börjar spelas upp när ett tåg är på kommande. Ljudet når upp till 600 meters räckvidd.

Högtalarna testades först på elefanter i fångenskap, sedan på vilda elefanter. Man har länge känt till att de reagerar på ljudet av bin, eftersom de är rädda för att bli stuckna.

Bybor i delstaten Kerala har länge använt sig av bikupor monterade längs staket för att hålla elefanter borta från bebyggelse.