Århus Light Rail öppnar snabbspårväg mellan Århus och Grenå

Snabbspårvägen mellan Århus och Grenå har startat. Foto: Århus Light Rail

Århus Light Rail har fått det slutgiltiga godkännandet från danska Transportministeriet för snabbspårvägen mellan Århus och Grenå. I samma beslut är också den nya delen mellan Lisbjerg och Lystrup godkänd. Århus Light Rail har fått godkännandet som innehåller 12 villkor, som alla är kända och kommer att hanteras.

Med godkännandena för de två sektionerna har arbetet på etapp 1 av Århus Light Rail genomförts. Ett projekt som kostat drygt fyra miljarder kronor  och som spänner över 110 kilometer lätta järnväg i Östjylland från Odder i söder till Grenå i norr. Århus Light Rail är Danmarks första och största operatör, som förbinder stadsregionen Östjylland med modern, bekväm och miljövänlig kollektivtrafik.

– Med öppnandet av den sista sträckan kan vi nu verkligen dra nytta av snabbspårvägen i Östjylland. Tiotusentals jylländare kommer att upptäcka att stora delar av Östjylland nu är nära knutna till Århus och Odder. Oavsett om du pendlar eller vill utnyttja områdets många erbjudanden inom kultur, natur och shopping, kommer snabbspårvägen att ge östra Jylland stora fördelar, säger regionchef i Central Jutlandsregionen Anders Kühnau (S).