Väljer tåget i påsk

Påskresor populära hos SJ. Foto: SJ

Fler svenskar väljer tåget i påsk, och biljettbokningen sker allt tidigare inför resan. Merparten av SJs nattåg mot både Jämtlandsfjällen och övre Norrland är slutsålda, liksom många av snabbtågsavgångarna från Stockholm till Köpenhamn och Göteborg. Totalt ser påskens resande med SJ ut att öka med 10 procent, jämfört med i fjol.

– Bokningstrycket efter påskens resor är högre än normalt, och det blir allt fler som väljer att boka sin resa tidigare än under fjolåret. För att möta upp den ökade efterfrågan kör vi med precis alla tåg vi har. Det är med andra ord hög tid att boka upp resan nu, säger Tobbe Lundell, tf. presschef vid SJ.

Intresset för tågresor under påskveckan är större än normalt. Hos SJ ser resandet ut att öka med 10 procent, jämfört med motsvarande period i fjol. Skärtorsdagen fortsätter att behålla titeln som påskens enskilt största resdag för SJs resenärer.

Nattågen norrut mot både Jämtlandsfjällen och övre Norrland är tillsammans med sträckorna Stockholm – Malmö – Köpenhamn samt Stockholm – Göteborg påskens mest populära, där merparten av alla SJs avgångar redan hunnit bli nära fullbokade.

– För den som är sent ute finns det fortfarande goda möjligheter att fynda biljetter. Ett konkret tips är att leta efter passande avgångar under Långfredagen eller Påskafton, då restrycket är lägre, säger Tobbe Lundell.

Flest tågresor under påsken går till de svenska storstäderna, där Stockholm toppar SJs lista följt av Göteborg och Uppsala. Samtidigt är det Linköping som tar hem förstaplatsen över de resmål i påsk som ökat allra mest i popularitet med en ökning på hela 60 procent.

– Tågresandet i Sverige ökar kraftigt, och under fjolåret slog vi nytt resanderekord med närmare 32 miljoner resor. Tågets höga komfort tillsammans med ett ökat intresse för mer klimatsmarta resor är två bidragande faktorer till varför allt fler väljer bort övriga färdmedel som bilen eller flyget, säger Tobbe Lundell.