Framgångsrika tester av ARCO-systemet på brittiska Transpennine-linjen

Rännorna kan monteras på stolpar, fästas på väggar eller klämmas fast vid spårnära funktioner som räcken, broar, bullerbarriärer och klippväggar. Foto: ARCOSYSTEM®

Installeringen av tekniken för "Rapid Route" i form av ARCOSYSTEM®:s Complete Composite Systems (CCS) kabelrännor visade sig vara mycket framgångsrik under en serie tester i samband med omfattande Transpennine Route Upgrade (TRU) projektet. TRU, ett mångmiljardprojekt, moderniserar järnvägstrafiken i norra England och förbättrar därigenom anslutningarna mellan York, Leeds, Huddersfield och Manchester.

Projektet syftar till att förbättra resenärernas upplevelse och utforskar samtidigt miljövänliga arbetsmetoder med innovativ och hållbar utrustning.

CCS:s förhöjda ARCOSYSTEM® kabelinnehållssystem, tillverkat av pultruderade glasfiberförstärkta polymerer för hållbarhet i alla väder, har installerats längs en sektion av östra rutten i Castleford, West Yorkshire. Arbetet började förra året och den sista etappen, som innebar att montera en 1 000 meter lång sträcka av ARCO på en brant sluttning nära floden Aire med hjälp av Anchor Systems skruvpålar, har nu slutförts.

Fästas på stolpar

ARCO-systemets kompositdesign gör det lätt och enkelt att hantera för personalen på plats. Detta bidrog i hög grad till projektets framgång eftersom rännorna kan fästas på stolpar med upp till sex meters avstånd, vilket sparar installationstid och kostnader.

En av de ansvariga för innovation på TRU East noterade att ARCO inte bara är en bra produkt att arbeta med, utan också hjälper TRU och Murphy att uppnå ett av sina huvudmål att minska koldioxidutsläppen. Genom att minska antalet stolpgrunder behövs mindre tid på spåren, vilket minskar projektets koldioxidavtryck. Ytterligare koldioxidreduktion uppnås genom att stödja ARCO-rutten med det mer effektiva Anchor skruvpålesystemet istället för traditionella betongfundament. Rapid Route-metoden visar hur samarbete mellan företag och produkter kan skapa innovation och förbättra byggmetoderna på järnvägen.

J Murphy & Sons Ltd är huvudentreprenör och civilingenjörspartner i TRU East Alliance, i samarbete med Network Rail, VolkerRail, Siemens och SYSTRA.

Anpassningsbara lösningar och hållbarhet

ARCOSYSTEM® inkluderar en skräddarsydd serie av laserskurna stålfästen som möjliggör enkel höjd- och riktningsjustering av rännorna, vilket ökar flexibiliteten vid planering av utmanande rutter.

Trots sin lätta konstruktion erbjuder ARCOSYSTEM® långvarig tillförlitlighet enligt tillverkaren i alla miljöer, inklusive områden som påverkas av snödrivor, med ett arbetstemperaturområde mellan -40˚C och +80˚C. Det finns olika storlekar av ARCOSYSTEM® rännor för att passa en rad projekt och platser. I Castleford användes storlek 2, den största cellstorleken.

Källa: Railway News