Färre tågavgångar ska lösa underhållsskulden på Fryksdalsbanan

Fryksdalsbanans tåg i Torsby. Foto: Wikimedia Commons

Värmlandstrafik introducerar den tillfälliga busslinjen 274,  för att komplettera den minskade tågtrafiken på Fryksdalsbanans linje 74. Denna nya busslinjen kommer att vara i drift fram till årets slut, och sträckan den täcker sträcker sig mellan Torsby och Karlstad.

Det är också så länge som Värmlandstrafik inledningsvis planerar att köra tågtrafiken på Fryksdalsbanan med färre avgångar.

– Den här linjen kör vi i Värmlandstrafiks egna regionbusstrafik och den är tillfälligt insatt som ett komplement till den reducerade tågtrafiken. Vår förhoppning är att detta ska öka tillförlitligheten och att det ska kännas tryggare att resa mellan Torsby och Karlstad framöver, säger Elisabeth Björk som är kollektivtrafiknämndens ordförande.

Busslinje 274 följer Fryksdalsbanan, med Värmlandstrafiks bussar som ersättning för tåglinje 74. Ersättningsbussar används endast vid akuta inställda avgångar. Värmlandstrafiks förhoppningar är att detta nya upplägg ska minska kostnader för ersättningstrafiken och möjliggöra åtgärder för att komma ikapp underhållsbehoven för tågtrafiken på Fryksdalsbanan.

– Vi behöver få till en trafik som klarar sig på tre tåg så att vi hinner reparera och på sikt långsiktigt renovera alla våra fem Itinofordon. Med den här lösningen öppnas nu den möjligheten, säger Per Sidetun som är tågchef på Värmlandstrafik.

I samband med lanseringen av linje 274 genomför Värmlandstrafik även förändringar i vilka tågavgångar som ersätts med buss.

– Genom att ändra om lite i upplägget blir det färre inställda tågavgångar, totalt en avgång från Torsby och två från Karlstad, säger Per Sidetun.

Källa: Värmlandstrafik