MTR provar köra pendeltåg utan tågvärd

Foto: marissa beletti/unsplash

På prov ska MTR nu köra hälften av sina pendeltågsavgångar utan tågvärdar ombord. Facket har varnat för kaos, personalbrist och förseningar men nu skrider tågföretaget ändå till verket. MTR har för avsikt att steg för steg fasa ut värdarna och att de i slutet av sommaren helt ska vara borta. 

Det är främst säkerheten kring passagerarnas av- och påstigning som behöver övervakas. Nu vill MTR att lokförarna istället ska ansvara för den övervakningen med hjälp av kamera, men tågvärdar och lokförare tror att tågmiljön blir mindre trygg med en kameralösning.  

Avvecklingen av tågvärdarna har varit planerad länge och mycket omdiskuterad. Oroliga och engagerade lokförare från Stockholms kollektivtrafik lämnade i november förra året över 11 800 namnunderskrifter till det nya regionstyret. Syftet var att sätta press på politikerna att behålla tågvärdarna på pendeltågen efter årsskiftet då den nya trafiknämnden tillträder.

I slutet av förra året var planen att vart tredje pendeltåg skulle rulla utan tågvärdar, men så blir det aldrig. Enligt MTR skulle Trafikverket ha ett stort byte av sitt IT-system för spårplanering vilket skulle göra det för komplicerat om det samtidigt skulle införas ett nytt arbetssätt. Därför valde de att backa och att istället köra ett till två pendeltåg om dagen utan tågvärdar. Det gällde bland annat sträckan mellan Stockholm och Uppsala.

MTR säger att lokförarnas och tågvärdarnas protester till avvecklingen av tågvärdarna inte har påverkat deras beslut.

Källa: SVT/Mitt i