Spanska järnvägsoperatören ILSA får en tredje aktieägare

Spanska ILSA skrar ekonomin genmin ny investerar. Foto: ILSA

Den nya spanska järnvägsoperatören ILSA har fått en tredje aktieägare bredvid Trenitalia och Air Nostrum då infrastrukturinvesteringsgruppen Globalvia går in i ILSA, rapporterar flera nyhetsmedia. Globalvia har nått en överenskommelse om att köpa 25 procent av ILSA. Järnvägsbolagets totala värde uppskattas till cirka 200 miljoner euro. För närvarande kontrolleras aktieinnehavet till 55 procent av det Valencia-baserade regionala flygbolaget Air Nostrum och 45 procent av Trenitalia,

Med ytterligare en aktieägare bör den finansiella strukturen för ILSA stärkas, samt stärker företagets mål att expandera i hela det spanska nätverket. ILSA kommer att starta sin verksamhet under andra halvan av 2022, under varumärket Iryo. Fördetaget kommer att representera 30 procent av marknaden för höghastighetståg i Spanien.

Iryotåg kommer att förbinda Madrid, Barcelona, ​​​​Valencia, Sevilla, Zaragoza, Alicante, Córdoba och Malaga i en första fas. Företaget meddelar att det siktar på att köra höghastighetståg i Galicien från och med 2026. För att köra tåg i Galicien krävs dock olika tåg eftersom regionen har två olika typer av spårvidd: internationell spårvidd och iberisk spårvidd.