Renfe får allt hårdare konkurrens av franska SNCF

Samarbetet mellan Renfe och franska SNCF upphör. Foto: Renfe

Franska Statens Järnvägar, SNCF, kommer att avsluta samarbetet med den spanska nationella operatören Renfe för höghastighetstjänster mellan Frankrike och Spanien från och med december. De två operatörerna lanserade de gemensamma höghastighetstjänsterna genom samriskföretaget Elipsos i slutet av 2013 efter att ha dragit in nattågen mellan Paris till Barcelona och Madrid.

Det avslutande samarbetet inkluderar den Paris-Barcelona-trafik som drivs med SNCF:s TGV tåg, samt tjänster från Barcelona till Toulouse och Lyon och från Madrid till Marseille med Renfes höghastighetståg.

SNCF säger att dessa tjänster alltid gått med undersott och drabbats hårt av Covid-19-pandemin, som minskade passagerarantalet med mer än 50 procent.

Det avslutade samarbetet kommer mitt i en ökande konkurrens mellan de två operatörerna. SNCF har startat lågkostnadstjänster för höghastighetståg i Spanien, i direkt konkurrens med Renfe medan Renfe har deklarerat sin avsikt att driva höghastighetstjänster som Marseille – Lyon – Paris i Frankrike. SNCF har sagt att de kommer att fortsätta att köra sträckan Paris-Barcelona på egen hand från slutet av 2022.