Helsingfors bygger ny tio kilometer lång spårvägslinje

Visionsbild av bron över Kronbergsfjärden. Foto: Helsingfors stad

Bygget av spårväg över Kungsbron i Helsingfors väntas komma igång inom kort, efter att kommunfullmäktige formellt godkänt en reviderad budget som fastställer den beräknade kostnaden till 326 miljoner euro. Den 10 kilometer långa spårvägslinjen kommer att ansluta Laajasalo i sydöst med stadens centrum via Korkeasaari och Kalasatama-distriktet, och inkluderar tre broar över Kronbergsfjärden.

Arbetet omfattar ombyggnad av den förfallna Hakaniemi-bron vid den östra hamnen och ändringar av gatuplanen i stadsdelen Hakaniemi. Linjen ska gå parallellt med cykelväg och gångväg av hög kvalitet. Projektet ska genomföras genom en allians mellan operatören HKL, entreprenörerna NRC Group Finland och YIT, plus konsulterna Ramboll Finland, Sitowise och Sweco Infra & Rail.

NRC Group och YIT kommer gemensamt att bygga infrastrukturen och dela risker. NRC värderar sin andel av arbetet till cirka 100 miljoner euro till 110 miljoner euro. Gruppen var också involverad i att bygga Tammerfors spårväg som öppnade i augusti och arbetar för närvarande med Raide-Jokeri spårvägslinjen som förbinder Helsingfors och Esbo.