Renfe köper in sig i tjeckiska Leo Express

Renft tar ytterligare seg ut på den europeiska marknaden. Foto: Leo Express

Renfe har meddelat att man avser att förvärva 50 procent av den tjeckiska tågoperatören Leo Express. Renfes 50 -procentiga förvärv av Leo Express visar en strategisk affärsmöjlighet för den spanska nationella järnvägsoperatören att etablera allianser och öppna nya affärsvägar utanför den egna nationella marknaden.

Leo Express är ett privat företag som började sin verksamhet 2012 i Tjeckien, och sedan dess har det utvecklat sin verksamhet genom att utveckla sina tjänster i Slovakien och Polen, samt genom att tilldela OSP-anbud i Tjeckien. I Tyskland har Leo Express sedan 2017 kört linjen mellan Berlin och Stuttgart för FlixTrain.

Inträdet av Renfe som huvudpartner i Leo Express aktieinnehav har en direkt fördel. Det ger Renfe tillträde till ytterligare tre europeiska länder och licenser för att komma åt marknaden i Tyskland. Dessutom kommer Renfe också vara bättre positionerad för att komma åt höghastighetsprojekt som planeras i regionen. Tjeckien, Slovakien och Polen är tre länder som fortfarande har stor potential för utveckling av sina transportinfrastrukturer.