Tydliga ökningar av passagerartrafiken i det spanska järnvägsnätet

Passagerartrafiken på spanska järnvägsnätet har återhämtat sig till cirka 50 procent. Foto Renfe

Passagerartrafiken på det spanska nationella järnvägsnätet har återhämtat sig till cirka 50 procent av nivåerna före pandemin. Det Renfes nuvarande president Isaías Táboas rapporterat och Renfe räknar med att siffran skulle nå 70 procent i slutet av 2021.

Med hänvisning till verksamheten i Andalusien som exempel meddelar Táboas att förortstågen runt Sevilla har återställts till samma nivåer som de i början av 2019, medan efterfrågan ligger på 53 procent av den som fanns i början av 2020.

Medeldistanstjänster ligger på mer än 60 procent av 2019 års nivå medan höghastighets- och fjärrtrafik till och från Andalusien är mer begränsade där Renfe kör cirka 40 procent av den normala tidtabellen. Enligt Táboas har de senaste undersökningarna visat att 85 procent av potentiella passagerare fortfarande undviker att resa med tåg på grund av säkerhetsproblem kring koronavirusets omfattning.

Olika lokala och provinsiellt införda restriktioner, inklusive utegångsförbud är inte koordinerade i Spanien vilket ytterligare försvårar för resenärerna. Frågeformulär avslöjade att cirka 5 procent av de potentiella tåganvändarna hade slutat resa av ekonomiska skäl, medan 6 procent ansåg att tågresor under pandemin inte var säkra trots operatörens ansträngningar för att säkerställa strikt hygien genom förbättrad rengöring, föreskrifter som kräver användning av masker och begränsad tågbeläggning.