Höghastighetslinjen mellan Madrid och Extremadura öppnas

Än så länge körs tågen med diesellok men elektrifieringen ska vara klar 2023. Foto: Renfe

Renfe har nu öppnat höghastighetslinjen mellan Madrid och Extremadura-regionen. Den nya linjen minskar restiden till staden Badajoz, som ligger vid gränsen till Portugal, med nästan en timme. Tidigare tog det drygt fem timmar att ta sig mellan Madrid och staden Badajoz med tåg.

Den 437 kilometer långa linjen utgör en del av Atlantkorridoren och på delsträckan Plasencia-Badajoz har man byggt 28 viadukter och två tunnlar.

Renfe kommer att erbjuda två dagliga turer i båda riktningarna. Resan mellan Madrid och Badajoz tar nu fyra timmar och 18 minuter. Infrastrukturförvaltaren Adif kommer att göra förbättringar på linjen för att minska restiden ytterligare.

Inte bara persontrafiken kommer att gynnas av den nya linjen. Godståg kommer att trafikera sträckan och utnyttja dess överkapacitet. För närvarande körs tågen med diesellok men man arbetar på att elektrifieria hela sträckan, ett arbete som ska vara klart 2023.

Nu hoppas lokala företrädare att investeringen på 1 400 miljoner euro kommer att boosta den ekonomiska utvecklingen i regionen och gynna det lokala näringslivet.

Källa: El Mundo