Alstom bygger 152 högkapacitetståg åt spanska Renfe

Alstom har vunnit ett kontrakt om att förse Renfe, den spanska statliga järnvägsoperatören Renfe med 152 högkapacitetståg till ett totalt belopp på mer än 1,4 miljarder euro. Tågen kommer från Alstoms X'Trapolis-utbud av förortståg. Avtalet omfattar även underhåll av 56 tåg under en period av 15 år.

De nya tågen kommer att göra det möjligt för Renfe att transportera minst 20 procent fler passagerare per timme i landets mest trafikerade järnvägsnav, inklusive Madrid och Barcelona. Tågen kommer att vara 100 meter långa och ha en kapacitet på över 900 passagerare.

– Vår lösning är resultatet av lång erfarenhet av design, teknik och industrialisering på global nivå och över 30 års tillverkning av tåg i Spanien, säger Gian Luca Erbacci, vd för Alstom Europe. Det faktum att mer än 80 procent av våra leverantörer är lokala spanska företag gör oss också  stolta.

Utformningen av de nya X’Trapolis-tågen maximerar passagerkapaciteten tack vare innovativ inredning och flexibla utrymmen. Många entrédörrar underlättar passagerares på- och avstigning vilket möjliggör en minskning av stopptider vid stationer. X’Trapolis maximerar också tillgänglighet via den senaste generationen tågstyrningsteknik.

Alstom har arbetat i två år med ett team med över hundra utvecklare från olika expertisområden med det nya tåget som ett resultat. Teamet leddes och koordinerades av ingenjörer från Alstoms Santa Perpètuabas nära Barcelona. Tågen kommer också att tillverkas i Santa Perpètua.