Nederländerna: NS vann utmärkelsen för hållbar modernisering av äldre tåg

Ett dubbeldäckartåg av typ V-IRM på Amsterdam Centraal. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Joshua6464

Nederländska NS tilldelades nyligen ett viktigt hållbarhetspris för modernisering av 20 år gamla, tekniskt redan avskrivna tåg med syftet att säkerställa att tågen kan fortsätta att trafikera ytterligare 20 år.

Tågoperatören NS förlänades detta vandringspris av nederländska statssekreteraren Stientje van Veldhoven (infrastruktur och vattenförvaltning) för omfattande modernisering av företagets dubbeldäckartåg av typ VIRM.

NS började ombygga dessa tåg år 2016. Sedan dess har värdefullt material återanvänts istället för att kastas och slutligen brännas. Upp till 99 procent av materialen i dessa tåg fick ett förlängt liv, 85 procent av materialen återanvändes i de upprustade tågen.

- Vi är väldigt stolta över att ha vunnit det här priset eftersom vi tror på hållbara affärsmetoder och vet att kärnan är att detta kan löna sig.  Circular Award är ett erkännande för år av hårt arbete som våra anställda har lagt ner sig i detta projekt. Vi har gjort allt internt i vår verkstad i Haarlem.  Vårt yttersta cirkulära mål är att återanvända allt material från äldre tåg, understryker NS:s VD, Marjan Rintel.

För NS betyder cirkulär ekonomi att man använder så få nya råvaror som möjligt och använder företagets egna materiella resurser på bästa möjliga sätt. Målet är att uppnå cirkulär upphandling till 2030, att använda och återanvända material så mycket som möjligt och att inte ha mer avfall på kontor, arbetsplatser och tåg.

Circular Awards delas ut årligen i två kategorier: Business och Public. I år lämnades nästan hundra bidrag och till slut valde juryn ut tre finalister för båda priserna. De övriga finalisterna i den kategorin som NS vann var VepaDrentea och Swapfiets. Priserna delades ut i samband med evenemanget Circular Economy Week.