”En förlängning av brittiska höghastighetslinjen HS2 till Yorkshire är grundläggande för landets framtid"

Rälsläggning vid Birminghams HS2-station Curzon Street. Foto: Brittiska regeringen, kredit: Geof Sheppard

Förlängningen av höghastighetssträckan HS2 till Yorkshire är "grundläggande" när det gäller att förhindra att hälften av landet lämnas till sitt öde, sade Storbritanniens tidigare transportminister Lord Adonis.

Den östra delen av fas två, som länkar Birmingham till Leeds, är av allt att döma inte klar förrän 2040.

Lord Adonis berättade för i samband med en House of Lords-debatt att det fanns en risk för att ministrar vill skrota eller försena byggandet av den tidigare beslutade HS2-sträckan.

Regeringen sade att planerna för höghastighetslinjen till Sheffield och Leeds skulle anges i en integrerad järnvägsplan.

Labours Lord Adonis varnade för att ett misslyckande med att fullborda HS2-sträckan skulle vara samma sak som när de viktorianska järnvägsplanerarna byggde en järnväg till Manchester men lämnade kanalerna för att betjäna Sheffield och Leeds.

- Om det bara är ett projekt för hälften av landet så kommer det per definition att lämna den andra halvan till sitt öde, betonade Adonis inför de andra lorderna.

Labour tidigare kabinettsminister Lord Blunkett, som representerade Sheffield i underhuset, sa att några av de nya parlamentsledamöterna i nordöstra och östra Midlands "verkar leva i ett parallellt universum".

- Om du inte får det på papper, såvida det inte är helt entydigt, kommer det inte att hända, och East Midlands, Yorkshire och North East kommer att förlora allt igen, underströk Lord Blunkett.