CAF valde Telestes inbyggda system för Docklands Railway i London

Royal Victoria-station vid Docklands Railway Foto: Creative Commons License, kredit M. Cox

Företaget Teleste levererar inbyggda system till CAF:s tåg, som kommer att trafikera på Docklands  Railways linjenät i London.

Enligt avtalet mellan Åbo-företaget Teleste och CAF kommer leveranserna av tekniken att ske under 2021-2023, och de kommer att utrustas med automatisk passagerarinformation och CCTV-system samt ultrabreda TFT-skärmar av den senaste typen till 43 stycken förarlösa lätta tunnelbanetåg med fem vagnar var. Och den första av dem kommer att sättas i kommersiell service år 2023.

Med sitt årliga passagerarantal som når 122 miljoner är Docklands Light Railway i östra London det mest trafikerade lätta järnvägsnätet i Storbritannien. De nya tågen kommer att öka kapaciteten inom detta linjenät med upp till 30 procent. Därmed "tar de nya tågen hand" om det ständigt växande antalet kollektivtrafikanvändare, men skapar samtidigt ytterligare jobb och bostäder i området.

Dessutom kommer tågen att erbjuda passagerarna en förbättrad reseupplevelse genom att de tillförs mer reseinformation i realtid, vilket är en av de viktigaste funktionerna som möjliggörs av Telestes passagerarinformationssystem.

- Vi är glada över möjligheten att kunna bidra till utvecklingen av Docklands Light Railway, ett av de största automatiserade transportnäten i världen. När linjenätet fortsätter att växa och antalet passagerare ökar krävs det avancerad teknik för att man ska kunna garantera en säker resa samt hög tillgänglighet av information för passagerare på tåg i rörelse. Våra inbyggda system är utformade för att möta denna utmaning och ger också tågpersonalen flexibla verktyg för fjärrhantering och kontroll av information så att de kan bemästra olika situationer ombord, säger Jarkko Vehkala, chef för affärsområdet Rolling Stock Manufacturers på Teleste.

En väsentlig del av Telestes leverans kommer att vara programvara och applikationer för hantering och distribution av passagerarinformation och andra typer av innehåll, såsom annonser. Dessa gör det möjligt för operatörens personal att fjärrhantera information och innehåll som visas i rörliga fordon. Personalen på operationscentret kan till exempel använda en speciell databasgenerator för reklam för att skapa spellistor för innehåll och schemalägga hur de visas för passagerarna ombord.

Den medföljande mobilapplikationen möjliiggör i sin tur kommunikation mellan tåget och personalen som kan svara på eventuella nödsamtal som kommer från tåget. När det finns behov av visuell resinformation garanteras hög synlighet av Telestes TFT-skärmar med en bred design. Hela systemet är sömlöst integrerat för att stödja tillförlitlig realtidsanslutning mellan rörliga tåg och marksystem, vilket är ett väsentligt krav när det gäller en modern, automatiserad transportinfrastruktur där tåg färdas utan förare från en station till en annan.