Škoda och ČD undertecknar ramavtal för leverans av 60 RegioPanters

Dubbla RegioPanter-tåg av typ 650 & 640 in Vranovice. Foto: Wikipedia. Kredit: Ventura35

Konsortiet Škoda Transport och Škoda Vagonka undertecknade nyligen ett ramavtal för leverans av upp till sextio elektriskt drivna tågsätt av typ RegioPanter med de tjeckiska järnvägsoperatören ČD. Ramavtalets totala värde förväntas uppgå till nästan 360 miljoner euro. Delköpsavtal kan ingås på grundval av detta.

- Våra RegioPanters representerar en ny modern era på våra järnvägar. På senare år har vi producerat mer än femtio av dessa tåg för tjeckiska järnvägar, inklusive InterPanter-enheter, och dussintals fler tillverkas jus nu. Dessa toppmoderna tåg används inte bara i de flesta regioner i Tjeckiska Republiken utan också i Slovakien och snart i Lettland, säger Petr Brzezina, VD och koncernchef för Škoda Transportation Group.

- Regionala transporter kommer nu att få ytterligare ett lyft i form av upp till 60 nya elektriska tåg för nästan, vilket kommer att erbjuda passagerarna mer komfort och tillgänglighet och säkerhet. Tågen kommer att levereras under 2023. Vi kommer beställde så många enheter från ramavtalet eftersom vi har säkrat finansiering i form av kontrakt med våra kunder, säger Václav Nebeský, VD och koncernchef för ČD.

Tillverkabde konsortiet erbjöd moderna enheter i första och andra klass med en kapacitet på nästan 240 platser. Tågen kommer att vara säkra och pålitliga på grund av ultramodern europeisk ETCS-signaleringsteknik. Enheterna kommer att utrustas med helt luftkonditionerade vagnar som standard och med ett modernt audiovisuellt system, uttag med USB-anslutning för strömförsörjning, Wi-Fi eller ett kamerasystem.