Spanien inviger nya höghastighetssträckan mellan Zamora och Pedralba de la Pradería

Järnvägsstationen i Zamora moderniseras av spanska tågoperatören Renfe och landets regering. Orsaken är en ny höghastighetssträcka mellan Zamora och staden Pedralba de la Pradería i regionen Sanabria. Foto: Renfe

Spaniens minister för transport, mobilitet och stadsplanering, José Luis Ábalos, invigde nyligen det 110 kilometer långa AVE-avsnittet mellan Zamora och staden Pedralba de la Pradería i regionen Sanabria.

Det nya banavsnittet är en del av höghastighetståglinjen mellan Madrid och nordvästra regionen Galicien. Minister för arbets- och socialekonomi, Yolanda Díaz, deltog också i evenemanget.

I och med att den nya linjen togs i drift utvidgades det spanska höghastighetsnätet med 110 kilometer, vilket nu omfattar 3 567 kilometer. Prislappen för den nya sträckan gick på 898 miljoner euro.

Den nya rutten, som Renfe kommer att använda för kommersiellt bruk, minskar restiderna avsevärt mellan Madrid och Galicien.

Genom den nya höghastighetslinjen kommer restiden med alla galiciska huvudstäder att förkortas, vilket är en milstolpe i järnvägstrafiken mellan de två regionerna.

Resan mellan Madrid och Pontevedra minskar till 1 timme 26 minuter och till Santiago de Compostela med 41 minuter.

Biljettpriserna kommer att höjas med i genomsnitt 5 procent jämfört med den allmänna taxan för att anpassa dem till de nya förutsättningarna för infrastrukturen, varigenom tågoperatören Renfe fortsätter att erbjuda platser med rabatter mellan 30 och 70 procent.

Förutom att minska restiderna kommer erbjudandet också att öka antalet avgångar till åtta eller fyra i varje riktning, med skapandet av en ny anslutning på linjen Madrid - Santiago - Pontevedra och vice versa, vilket innebär att Vilagarcía de Arousa nu kan använda ett direkt Alvia-tåg till eller från Madrid.

Renfe planerar att ytterligare öka frekvenserna efter Covid-begränsningarna när efterfrågan har stigit igen.