Siemens Mobility tilldelas tyska mobilitetspriset för digitaliserade spårbundna nätverk

Med digitaliseringen blir järnvägen uppkopplad. Allt från spår, växlar och andra anläggningsdelar till trafikläget eller även bokningsläget för tåg, transporter och resor hålls uppdaterat och tillgängligt digitalt. Bild: Siemens

Siemens Mobilitys projekt "RRX - optimalt digitaliserat nätverk" vinner tyska mobilitetspriset 2020.

En handplockad jury av experter valde ut Siemens projekt bland cirka 300 ansökningar. Enligt juryn är projektet ett värdefullt bidrag för att uppnå flexibel, nätverksbaserad och framtidsinriktad mobilitet.

- Med RRX-projektet har vi lyckats med att framgångsrikt implementera en digitalt nätverksbaserad och högpresterande mobilitetslösning för de cirka tio miljoner spårbundna resenärer i storstadsregionen Rhen-Ruhr, säger Gerhard Greiter, VD för regionen Nordöstra Europa hos Siemens Mobility.

- Allt i detta projekt, tåg, servicecenter, logistikcenter och anställda, är förenade med varandra via digitalt nätverk. Den förbättrade punktligheten och tågens nästan till 100 procent höga tillgänglighet understryker projektets framgång.

Enligt juryn är Siemens projekt Rhein-Ruhr-Express unikt på grund av dess dimensioner och innovativa styrka. Tåg och underhåll styrs från en enda källa. Siemens Mobility levererar totalt 84 toppmoderna tåg av typ Desiro-HC och kommer att ansvara för underhåll och service fram till 2050.

Det sista tåget kommer att levereras i 2020. RRX är en verklig regional produkt: tillverkning, testning och underhåll utförs på Siemens fabriker i Nordrhein-Westfalen.

Tävlingens motto i år var ”intelligent resa: tillsammans. Nätverk. Mobil.". Över 300 nystartade företag, företag, föreningar och forskningsinstitutioner över hela Tyskland ansökte om innovationspriset för sina projekt. Prisutdelningen äger rum i november 2020.