CZ LOKO levererade företagets 1111:e tillverkade järnvägsfordon

Överlämningsceremonin och driftstarten ägde rum i Loukov i tjeckiska regionen Kroměříž, där bränsleföretaget ČEPRO underhåller ett av sina stora lager med en helautomatiserad tankterminal. Foto: ČEPRO

Den tjeckiska loktillverkaren CZ LOKO nådde en ny historisk milstolpe när det 1111:e spårbundna järnvägsfordonet i form av ett lokomotiv lämnade nyligen företagets fabrik.

Loket, som var av typ EffiShunter 600, hade beställs av energiföretaget ČEPRO. Loket kommer att användas i regionen Kroměříž. Loket är den tredje maskinen som ČEPRO har köpt av CZ LOKO. I tidigare fall rörde det sig av EffiShunter i 300- och 600-serien.

ČEPRO är en viktig aktör på marknaden för petroleumprodukter. I företagets försäljningsnätverk ingår 17 bränsledepåer som är anslutna till tre raffinaderier, över 1200 kilometer rörledningar och 205 EuroOil-tankstationer.

CZ LOKO:s ursprungliga verkstad, som bokstavligen kämpade för att överleva i mitten av 1990-talet, har idag utvecklats till Europas nummer två när det gäller produktion av nya dieseldrivna lok.

Företaget har egna avdelningar för utveckling, design, produktion och service. Mer än 60 procent av produktionen av lok som uppfyller de högsta europeiska TSD-standarderna exporteras till 19 länder på två kontinenter.