Utvecklar lösning för godstransporter med nattåg

Snälltåget ser möjlig illojal konkurrens på linjen Stockholm - Hamburg. Foto: Snälltåget

Programvaruutvecklaren Silverrail utvecklar en lösning för att leverera e-handelspaket över natt med tåg. Projektet finansieras av statliga Vinnova. Inför julhandeln 2020 ska projektet vara igång och deltar gör också Transdev, Airmee och Innovation 360.

Med en ny flexibel lösning för transport av gods på passagerartåg öppnas en möjlighet för klimatbesparingar vid transporter samtidigt som intäktströmmarna för tågoperatörer till viss del kan stabiliseras även när personresorna minskar. När tågbolagen enkelt kan sälja sin tillgängliga transportkapacitet till andra aktörer, framförallt last-mile bolag inom e-handel, kan man täcka upp för skiftningar i efterfrågan på kort och lång sikt.

SilverRails pilotprojekt sker i samarbete med Snälltåget som bidrar med tågoperatörens synvinkel och kravställningar och logistikföretaget Airmee som engagerar sig som en del av sin strategi för att kunna tillhandahålla fossilfria transporter från dörr till dörr. Med i projektet finns också Innovation 360 för att bistå med struktur och processer i innovationsarbetet.

– Kombinationen av passagerar- och godstrafik är i sig inte ny, det finns goda exempel på detta, till exempel bussgods. Det har dock aldrig gjorts på tåg i modern tid och vi tycker att det är hög tid för det här nu. Vårt mål är att ha en lösning färdig i god tid till julhandeln, en lösning som innebär klimatneutrala transporter som enkelt kan skalas upp, både i Sverige och i andra länder, säger Maria Perman, affärsutvecklare på SilverRail Technologies.