Nya Hässleholmsdepån invigs

llustration: Region Skåne/Uulas Arkitekter

Tyréns har varit generalkonsult för projektet att uppföra den nya tågdepån utanför Hässleholm. Nu har anläggningen invigts som omfattar 26 000 kvadratmeter byggnader som ska ge effektivare underhåll och bidra till utökad tågtrafik mellan Sverige och Danmark.

– Det har varit ett fantastiskt intressant projekt där vi ansvarat för att ta fram handlingar för att uppföra alla byggnadsdelar på Hässleholmsdepån. Eftersom det är ett multidisciplinärt uppdrag har vi fått användning för Tyréns bredd såväl som spets, säger Linus Meck, projekteringsledare på Tyréns.

Tyréns började arbetet med Hässleholmsdepån 2016 vilket har omfattat att ta fram program-, system- och bygghandlingar. Tyréns har också haft uppdraget att projekt- och byggleda arbetet.

– Det är ett unikt och tekniskt avancerat projekt där vi haft ett nära samarbete med beställare och entreprenörer. I Sverige är det ovanligt att bygga den här typen av anläggning, vilket gjort den här resan lite extra spännande och utmanade, säger Linus Meck.

Tågdepån omfattar fem områden varav den största delen utgörs av verkstadshallen med tio spår, kombibox, lager, kontor och personalutrymmen fördelat på tre våningar. Övriga områden består av tandemsvarv, kombihall, städbyggnad och uppställningsplatser.