Förlängning av Frankfurts tunnelbana till Bad Homburg godkändes

Järnvägsstationen i Bad Homburg. Stationen ansluts till Frankfurt am Mains tunnelbanenät. Foto: Wikimedia, MdE

De lokala myndigheterna i de tyska städerna Bad Homburg och Frankfurt am Main har nått en överenskommelse om byggandet av en 1,6 kilometer lång förlängning av Frankfurts tunnelbanelinje U2 ifrån den nuvarande terminalen vid Gonzenheim till pendeltågsstationen i grannstaden Bad Homburg.

En lokal folkomröstning som hölls 2018 visade att 70,3 procent av väljarna stödde projektet.

Det planerade banavsnittet byggs delvis under jorden och börjar ungefär 190 meter sydost om den nuvarande Gonzenheimterminalen, som kommer att rivas och byggas om som en ny tunnelbanestation.

Den nya 350 meter långa enkelspåriga tunneln under motorvägen Frankfurter Landstrasse kommer att byggas först som en övertäckt ”betonglåda.”

Återstoden av den nya U2-linjen kommer att byggas som dubbelspår parallellt med Deutsche Bahns befintliga linje som används av S-Bahn-trafik. En ny U-Bahn-station ovan jord kommer att integreras med den befintliga stationen i Bad Homburg.

Byggandet förväntas starta 2023 när planeringstillståndet har beviljats. Projektet förväntas kosta 56 miljoner euro och trafiken, som beräknas ske i 15 minuters tidsintervaller inleds 2028.