Tammerfors första spårvagn levererad för testning

Tammerfors första spårvagn har levererats. Foto: Pasi Tiitola, Tampereen Ratikka)

Den första av 19 spårvagnar av typ ForCity Smart Artic levererades till finländska staden Tammerfors av tillverkaren Škoda Transtech den 25 maj.

Zdeněk Majer, styrelseledamot i moderföretaget Škoda Transportation, sade att dessa tvåvägsspårvagnar är utrustade med lågt golv till 100 procent. Spårvagnarna har också en "modern, tekniskt beprövad" design baserad på samma fordon som levererades tidigare till Helsingfors.

Tillverkaren har tidigare levererat 72 spårvagnar för finska huvudstadens linjenät, och ytterligare 29 har beställts för Spårjokerlinjen som kommer att förbinda städerna Helsingfors och Esbo.

Spårvagnarna, som ska trafikera i Tammerfors  har 1 435 millimeters spårvidd och de är 37,3 meter långa med en kapacitet på 360 passagerare. Funktioner för drift under speciella nordiska förhållanden inkluderar fyrhjulsdrift med en maximal hastighet på 80 km/h, dubbla fönster, uppvärmda golv för vintersäsongen och luftkonditionering för sommaren för att upprätthålla en innertemperatur på 21 ° C.

Kontraktssumman, som ligger på 104 miljoner euro för 19 spårvagnar för linjens första fas, undertecknades 2017 och omfattar 10 års fullt underhåll. Affären inkluderar tre alternativ för upp till 46 ytterligare vagnar till och för ytterligare 30 års underhåll.

Škoda Transtech-fabriken i Otanmäki har inga lämpliga anläggningar för testning av Tammerfors-spårvagnar, så detta kommer att genomföras i staden där de också används i framtiden.