Installationen av brandskjutdörrar pågår i Västmetron

Helsingfors Västmetro-station i Mattby. Rulltrappornas riktning på Mattby station kan ändras beroende på passagerarflödena. Tidigare har man alltid behövt flytta avspärrningsstolparna när man ändrat riktningen. Efter det aktuella installationsarbetet kommer stolparna inte längre att behöva flyttas när man byter riktning, vilket gör det hela smidigare och underlättar passageraflödena. Bild: Västmetro AB

Byggnationen av Helsingfors Västmetro fortskrider trots kristider. Metroavsnittet mellan stationerna Mattby och Stensvik får totalt 33 brandjalusier och 46 brandskjutdörrar. Cirka 40 procent av dem har redan installerats.

Målet är att Västmetron ska bli en av världens säkraste metrosträckor. För att garantera säkerheten i oväntade situationer installeras bland annat brandskjutdörrar och brandjalusier. Om det börjar brinna kan metrostationernas utrymmen skyddas genom att stänga av dem i sektioner. Brandskjutdörrarna har utrymme att öppnas i sidled, medan brandjalusierna inte har det.

Installationen av de första brandskjutdörrarna påbörjades sommaren 2019. Den första brandskjutdörren installerades i banlinjens schakt på Sälvägen i juni och installationsarbetet för banlinjens del var klart i början av vintern. I februari inleddes installationsarbetet på Stensviks station och stationens sista brandskjutdörr installerades denna vecka. Näst på tur står Kaitans station. Brandskjutdörrarna och brandjalusierna för avsnittet Mattby–Stensvik levereras av Mesvac Oy.