VR fortsätter att köra tåg i Helsingforsregionen

VR:s lokaltåg av typ Flirt på stationen i Helsingfors. I och med det nya kontraktet kommer kollektivtrafikbolaget HRT att ha ett större ansvar för tågtrafikens servicenivå. Informationen i tågen för passagerarna likriktas med HRT:s övriga kollektivtrafikutbud. Foto: VR

VR fortsätter att köra tåg i huvudstadsregionens närtrafik. Helsingforsregionens Trafik och VR har skrivit på ett tioårigt avtal som börjar gälla från och med 2021.

I kontraktet finns en option på en förlängning på tre år. Kontraktets värde på årsbasis är 36 miljoner euro.

Konkurrensutsättningen inleddes 2017 med två skeden. Till slut fanns det två operatörer som gav sina anbud – VR och Go Ahead Group. Enligt HRT var VR:s anbud bättre både när det gäller pris och kvalitet.

– Genom konkurrensutsättningen fick vi det slutresultat som vi önskade. Samtidigt blir tågen betydligt starkare en del av Helsingforsregionens Trafiks utbud av bussar, spårvagnar och metro, säger HRT:s kollektivtrafikchef Tero Anttila, till tidningen HBL.

I och med det nya kontraktet kommer HRT att ha ett större ansvar för tågtrafikens servicenivå. Informationen i tågen för passagerarna likriktas med HRT:s övriga kollektivtrafikutbud. Samtliga 81 tåg som finns i huvudstadsregionens tågtrafik ägs av bolaget Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy. Bolaget hyr ut tågen till HRT som i sin tur överlåter trafikeringen till VR.