DB Regio tilldelas trafiklicens för drift av två S-Bahn-linjer i Rhen-Ruhr-området

S-Bahnstation i Rhen-Ruhr-området. Foto: VVR

Rhen-Ruhrs Transportförbund (VRR) har gett Deutsche Bahn Regio i uppdrag att bedriva trafik på S-Bahn-linjerna S1 och S4 inom ramen av ett koncessionsavtal som löper fram till 2031.

Koncessionsavtalet om att bedriva de två S-Bahn-linjerna från december 2019 till december 2031 tilldelades 2016 till Keolis dotterbolag Eurobahn. VRR meddelade dock i september 2019 att kontraktet med Keolis hade annulerats.

Information från Keolis till VRR under mobiliseringsfasen visade att Keolis hade anställt endast cirka hälften av det nödvändiga antalet tågförare för att bedriva de två linjerna, vilket innebar att Keolis inte kunde sköta trafiken fullständigt enligt den gällande tidtabellen.

VRR och dess partnermyndighet Westphalia-Lippe Local Transport (NWL) tilldelade därmed DB Regio ett tvåårigt kontrakt till december 2021 medan de samtidigt arrangerade en ny långsiktig koncession, som DB Regio nu har erhållit.

Rhen-Ruhr är en storstadsregion i det tyska förbundslandet Nordrhein-Westfalen. Invånarantalet är 10 191 400 (30 juni 2007); området kvalificerar sig som megastad. Rhen-Ruhrområdet har dock ingen dominerande huvudort. De största städerna är Köln, Düsseldorf, Dortmund och Essen.