CZ Loko lanserar tre nya hybridlokomotiv

Konstnärens intryck av CZ Lokos Effiliner2000 lokomotiv med elektriskt batteri. Bild: CZ Loko
Konstnärens intryck av CZ Lokos HybridShunter400 lokomotiv med dual funktion. Bild: CZ Loko
Konstnärens intryck av CZ Lokos DualShunter2000-1 lokomotiv med elektriskt batteri och dieseldrift. Bild: CZ Loko

Tjeckiska loktillverkaren CZ Loko planerar att introducera tre nya hybridlokomotiv med beteckningarna: DualShunter 2000, EffiLiner 2000 och DualLiner 2000.

- Vi arbetar med flera nya lokversioner, varav några bör vara tillgängliga på marknaden mellan åren 2022 och 2023, säger CZ Lokos VD Josef Gulyás.

- Våra kunder säger ofta, och det gäller inte bara i Västeuropa, att de inte längre vill ha lokomotiv med bara dieseldrift. Vi visar respekt för den aktuella utvecklingen på marknaden och lyssnar på våra kunders och kollegors åsikter.

Det nya sortimentet av hybridlokomotiv kommer att baseras på modellen HybridShunter 400, som använder batterikraft men har en CAT C4.4 reservdieselmotor med en effekt på cirka 130 kilowatt.

En åtta timmars batteriladdning ger tillräcklig kraft för 16 timmars drift. Testoperation med ett prototyplokomotiv inleds under 2020. CZ Loko säger att flera tjeckiska industriföretag har anmält intresse för testning av dessa nya lok under normala förhållanden.

Det 80 ton tunga DualShunter 2000 elektrodies-lokomotivet kommer att ha en effekt på cirka 2 megawatt och kommer att baseras på EffiShunter 1000, som blir det första lokomotivet från CZ Loko som uppfyller EU:s TSI-standarder.

Loket kommer att ha även en dieselmotor, men det kommer också att finnas en strömavtagare och dragutrustning för drift på elektrifierade linjer.

EffiLiner 2000 kommer att ha en effekt på nästan 2 megawatt. Bo-Bo dieselelektriska lok kommer att ha ett batteri med en motsvarande effekt på 400 kilowatt.

Hybridlokomotivet DualLiner 2000, som väger 80-ton, kan fungera på linjer som är elektrifierade med 3 kV DC och 25kV 50Hz AC, kommer att ha en dieselmotor. Loket har också en effekt på 2 megawatt och kan komma upp på hastigheter runt 120 km/h oavsett om den arbetar i el- eller dieselläge.